Natuurontwikkelingen

AANBOD WIJNAND SMIT

Deze elementen maken ecologische tuin

Ontdek hoe je jouw tuin of erf nog levendiger en nog natuurrijker maakt. Soms is een andere manier van invullen al voldoende. Denk aan vlechtheggen of tuunen in plaats van hekwerk, het aanplanten van een hakhoutbosje of een leeg stuk inzaaien zodat je een wilde bloemenweide of een veld met stinzenplanten in de tuin krijgt.

Ik help je graag om je ecologische tuin verder te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld ook door vijvers, poelen of een wadi aan te leggen of een (kleine) boomgaard aan te planten.

Je kunt bij mij terecht voor advies, met het maken van een ontwerp en uiteraard ondersteun ik je ook met de uitvoering en het onderhoud.

Neem gerust contact op, zodat ik een offerte op maat kan maken voor je.

Natuurontwikkeling
Vlechtheggen en -hagen

Een mooie omlijsting van je ecologische tuin: een gevlochten heg of haag. Van oudsher zorgden deze ingevlochten heggen ervoor dat vee binnen bleef, en wild (of mensen) buiten. Bijkomend voordeel is dat vogels, kleine knaagdieren en insekten hier hun voedsel of beschutting uit kunnen halen. Er zijn veel stijlen in vlechtheggen en -hagen te vinden. Ze kunnen horizontaal ingevlochten worden, jonge loten kunnen verticaal ingetuind worden (dus opgebonden tussen losse takken) of ik leg een kruishaag aan. In combinatie met het landschap van je tuin of erf is veel mogelijk.

Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Vijvers, poelen en wadi’s

Het leuke aan een vijver of poel is dat hier weer andere soort goed gedijen dan op het droge land. Denk aan padden, kikkers en salamanders, maar ook libellen. Voor vogels of zoogdieren kan een vijver of poel dienen als drinkplaats of badder plek.

Zo’n aangelegde waterplaats is dus echt een verrijking van je ecologische tuin of erf. En door de regenpijp naar een beplante wadi of greppel te leiden zorgen we voor dat regenwaterberging in je tuin of op je erf, en verdwijnt het water niet in het riool.

Bloemenweiden

Een kleurrijke en wilde bloemenweide met inheemse soorten is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het oor. Zéker in de zomer, want het gezoem van de bijen, hommels en vlinders zal niet van de lucht zijn.

Door (een deel van) de bestaande vegetatie te verwijderen en breed in te zaaien krijgen de bloemen en grassoorten ruimte om te groeien en te bloeien. En ondersteun je met je tuin of erf de lokale biodiversiteit.

Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Stinzenplanten

Met stinzenplanten worden verwilderde voorjaarsbloemen bedoeld, zoals het sneeuwklokje, de wilde krokus of de blauwe anemoon. Ze bloeien vroeg, van januari tot en met mei. Het woord ‘stins’ komt uit het Fries, het betekent ‘stenen huis’.

In de Middeleeuwen plantte men deze bloemen namelijk bij stenen huizen en op landgoederen. Inmiddels zijn ze verwilderd geraakt, en vind je ze op veel historische locaties terug. Wie weet groeien ze ook wel bij jou op je erf.

Boomgaarden

Zeker op oude boerenerven trof je meestal wel een fruitboomgaard aan. Samen met de moestuin en eventueel vee zorgden de boerenfamilies er op die manier voor dat ze zelfvoorzienend konden zijn. Oude boomgaarden bestonden meestal uit hoogstamfruitbomen (halfstam- en laagstamrassen waren nog niet ontwikkeld) dus de appels, peren, mispels, kersen en pruimen moesten met de hand, staand bovenop een ladder, geplukt worden. Door je boomgaard goed te (laten) onderhouden zorg je ervoor dat deze sfeer bewaard blijft, en profiteer je bovendien van een smakelijke opbrengst.

Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Tuunen

Tuunen zorgen voor een natuurlijke afscheiding rondom je ecologische tuin of erf. Een tuun is een specifiek soort vlechtwerk, waarbij jong wilgenhout rondom palen wordt gevlochten. Hiervoor worden de tenen van de vrouwelijke katjeswilg (Salix Viminalis)  gebruikt, want die zijn het buigzaamst.

Door wilgentenen van gelijke dikte en lengte te gebruiken krijgt de tuun mooi en regelmatig patroon. Verder kun je de tuun zo lang of hoog maken als je zou willen.

Hakhout

Met hakhoutbosjes (ook wel ‘geriefbosjes’ genoemd) voorzagen mensen zichzelf vroeger van brandhout. Maar het hout werd ook gebruikt om er gereedschappen mee te maken, bijvoorbeeld bezemstelen, afrasteringspalen of staken om moestuinplanten mee op te binden.

Deze vorm van natuuronderhoud past goed in wat we nu ‘agrarisch natuurbeheer’ noemen. Deze bosjes leveren ook schuilplaatsen op voor klein wild, nestgelegenheid aan diverse vogels en vormen daarmee onderdeel van het brede ecosysteem.

Wijnand Smit - Ecologisch hovenier - Natuurontwikkelingen
Werkwijze Wijnand Smit
Werkwijze

Werken met Wijnand - hoe werkt dat? Lees hier alles over mijn werkwijze.

Winkelwagen
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646